Počet záchranárov v slovenských horstvách je poddimenzovaný

02.05.2008 Poprad

Vysoké Tatry 2. mája (TASR) - Počet záchranárov v slovenských horstvách je poddimenzovaný. Horská záchranná služba (HZS) eviduje viacerých záujemcov o tento post, ale požiadavky kladené na záchranárov sú náročné.
Služobne najmladším záchranárom je Peter Roštek, ktorý získal najväčší počet bodov spomedzi siedmich uchádzačov v rámci aprílového výberového konania a dnes zložil predpísanú prísahu v priestoroch Riaditeľstva HZS vo Vysokých Tatrách.
\"Na pozícii záchranár nám chýba ešte 21 príslušníkov. Poddimenzované sú najmä oblasť Západných Tatier, Veľkej Fatry a Vysokých Tatier. Záujem o profesiu záchranár je relatívne veľký, ale kritéria na prijatie sú prísne, takže ich dokáže splniť len časť z nich, \" uviedol pre TASR riaditeľ HZS Jozef Janiga.
Počas aprílového výberového konania záujemcovia absolvovali previerku na trase z Hrebienka do Lomnického sedla. \"Všeobecne v rámci podmienok musia prejsť v stanovenom časovom limite horizontálne minimálne tri km a výškovo 800 m. Z ďalších úloh sú to lyžovanie v neupravenom teréne, technická previerka - v zime lezenie v ľade, v lete lezenie na skale. Nechýba písomný test, ktorý sa skladá z viacerých oblastí, od legislatívy, cez služobný pomer až po miestopis, kde žiadatelia musia preukázať, že dobre poznajú názvoslovie danej oblasti. Absolvovať musia tiež psychologické a zdravotné vyšetrenie, \" povedal Janiga. Z požiadaviek na vzdelanie riaditeľ spomenul minimálne strednú zdravotnú školu v ľubovoľnom odbore a prijatí uchádzači musia zvládnuť popri službe ešte štúdium v odbore záchranár.
Horská záchranná služba má v súčasnosti 118 príslušníkov a osem zamestnancov vo verejnom záujme. Plánovaný počet je dovedna 147 príslušníkov a zamestnancov. Nenaplnené stavy sú najmä na pozícii záchranár.
Najbližšie výberové konanie na pozíciu záchranár bude 7. mája opäť vo Vysokých Tatrách, kde je ešte stále dostatok snehu na previerku lyžiarskych schopnosti uchádzačov v neupravenom teréne.
 

Vyberte región